Me niin työntekijät kuin luottamushenkilöt ja seurakuntalaisetkin olemme opetelleet elämään seurakuntayhtymässä jo kolme kuukautta. Kaikki kolme seurakuntaa ovat edelleen itsenäisiä ja hengellinen elämä seurakunnissa on jatkunut entiseen malliin.

 

Tänä aikana olen usein törmännyt siihen, miten voidaan ilmaista sellainen asia, joka koskee kaikkia kolmea seurakuntaa ja seurakuntayhtymää. Naantalin seurakuntayhtymä voidaan ymmärtää  kapeasti vain siksi hallinnolliseksi yksiköksi, joka hoitaa yhteisiä asioita. Laajemmassa merkityksessä se on mielestäni kaikki kolme seurakuntaa työntekijöineen, luottamushenkilöineen ja kaikkineen.

 

Monissa seurakuntayhtymissä joidenkin asioiden kohdalla käytetään muotoa ”Turun seurakunnat” ja meillä vastaavasti voisi olla Naantalin seurakunnat.  Siitä selviää heti, että se tarkoittaa kaikkia kolmea seurakuntaa Naantalin kaupungin alueella. Itse olen toistaiseksi aristellut sen käyttöä, ettei Naantali-keskeisyys korostuisi.

 

Voisimmeko ainakin muussa kuin täsmällisessä hallintokielessä käyttää muotoa Naantalin seurakunnat? Esimerkiksi näin: Kaikissa Naantalin seurakunnissa suositellaan käytettävän Reilun kaupan kahvia.